Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Λίγα στοιχεία για την έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Σκουρτέλη: “Βυζαντινοί Δρόμωνες”.Έργο Δημήτρη Σκουρτέλη.

Από τον Δημήτρη Σκουρτέλη.

Η έκθεσή μου “Βυζαντινοί Δρόμωνες”, που εγκαινιάζεται στις 9 Γενάρη 2017, είναι η πρώτη, μετά από αρκετά χρόνια, που θα αποτελείται από 25 έργα που δεν έχουν εκτεθεί ξανά, και είναι όλα πρόσφατα φιλοτεχνημένα. Ελάχιστα δε από αυτά έχουν καν δημοσιευθεί. Τα μεγέθη τους ξεκινάνε από 0,40 μ. έως 2 μ.
Ένα από αυτά είναι πολυπρόσωπο, με θέμα την “Ναυμαχία των Εικόνων” μπροστά στην Κωνσταντινούπολη το 727, μεταξύ Εικονομάχων και Ορθοδόξων “Ελλαδικών”, μια καθοριστική στιγμή της Ελληνικής Ιστορίας, που αποδείχνει, πάνω απ’ όλα, πως η εξέλιξη της πορείας ενός έθνους είναι ανεξάρτητη από τις θελήσεις των ηγετών και των πολιτικών ή θρησκευτικών ρευμάτων του, μια που η στάση των Εικονομάχων ήταν αυτή που εγκαινίασε την διάσταση του Βυζαντίου με τον Παπισμό, τον οποίο υποστήριζαν ακραιφνώς, τότε, οι Ορθόδοξοι Εικονόφιλοι, που στην συνέχεια, για άλλους λόγους, συνέχισαν στο θέμα αυτό την πολιτική των Εικονομάχων.
Πολλά από τα έργα είναι φιλοτεχνημένα στην συμβατική και δοκιμασμένη επιφάνεια του “κόντρα πλακέ θαλάσσης”, αλλά τα περισσότερα είναι πάνω σε παλιά ξύλα, που μάζεψα επεξεργάστηκα και στερέωσα με τραβέρσες με πολλή αγάπη και μεράκι.
Το θέμα της έκθεσης είναι το κατ΄ εξοχήν βυζαντινό πολεμικό πλοίο, ο Δρόμων, το “μυστικό όπλο” της Αυτοκρατορίας. Αφορά την περίοδο μέχρι τον Δέκατο αιώνα, περίπου, μια που μετά, το βυζαντινό ναυτικό ακολούθησε πορεία παρακμής. Επειδή λοιπόν είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε, το θέμα αποτελεί μια πρόκληση για κάθε καλλιτέχνη.
Το Βυζαντινό ναυτικό συνδέεται άμεσα ιστορικά με το κυρίως θέμα της “κοσμικής” μου τέχνης, τα Ακριτικά Έπη, μια που γνωρίζουμε, πως οι επιδρομές των Σαρακηνών στα Σύνορα, συχνά αντιμετωπίζονταν με αντεπιθέσεις του Βυζαντινού Ναυτικού στα παράλια της Κιλικίας και της Συρίας, ως αντιπερισπασμός, ενώ συχνά γίνονταν επιθέσεις των Ακριτών με συνδυασμένες ναυτικές καταδρομές.

Ήταν το Βυζαντινό Ναυτικό που γλίτωσε δυο φορές την Κωνσταντινούπολη από τις Αραβικές πολιορκίες, και, ουσιαστικά, χάραξε την πορεία του Δυτικού Πολιτισμού, απαλλάσσοντας την Δύση από τον Αραβικό κίνδυνο. Και να μην ξανακούσω για την μάχη του Πουατιέ και τις Σταυροφορίες, αυτούς τους ανιστόρητους μύθους που δημιούργησε η Δύση για να μειώσει την προσφορά του Βυζαντίου στη Ιστορία .

Περισσότερα στοιχεία για την έκθεση, εδώ:

Η Plentertainment παρουσιάζει, στον Χώρο Τέχνης & Πολιτισμού Pleiades, την έκθεση ζωγραφικής του Δημητρίου Σκουρτέλη, 
“Βυζαντινοί Δρόμωνες”.
 Κοδράτου 9, Μεταξουργείο, πλησίον Μετρό
Εγκαίνια έκθεσης: 9 Ιανουαρίου 2017
Ώρα: 19.00 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 09/01 – 15/01
Ώρες επίσκεψης για το κοινό: 17.30-10.00 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.